De ce conteaza dns ul?

Ce este DNS-ul?Literele DNS vin de la Domain Name System ( trad. Sistemul de nume de domenii). Este, de fapt, agenda telefonică a internetului. Oamenii accesează informații online prin nume de domenii, cum ar fi oncloud.ro sau camaradintotesti.ro. Browserele web (Chrome, Mozilla etc) interacționează prin adrese IP (Internet Protocol). DNS traduce numele de domenii în adrese IP, astfel încât browserele să poată încărca resursele de Internet.Complicat? Deloc, imaginează-ți un curier care bagă adresa ta pe GPS, ca să îți poată livra comanda. Fiecare dispozitiv conectat la Internet are o adresă IP unică pe care alte mașini o folosesc pentru a găsi dispozitivul. Serverele DNS elimină necesitatea ca oamenii să memoreze adrese IP precum 192.168.1.148 (în IPv4), sau adrese IP alfanumerice mai noi mai complexe, precum 2400: cb00: 2048: 1 :: c629: d7a2 (în IPv6).

Ce zici? Ți-ar fi ușor să memorezi 2400: cb00: 2048: 1 :: c629: d7a2 (în IPv6)? 😅 Cum funcționează DNS-ul? Procesul de rezoluție DNS implică convertirea unui nume de gazdă (cum ar fi www.oncloud.ro) într-o adresă IP prietenoasă cu computerul (cum ar fi 192.168.1.1). O adresă IP este dată fiecărui dispozitiv de pe Internet, iar acea adresă este necesară pentru a găsi dispozitivul adecvat. La fel cum folosim o adresă stradală, pentru a găsi o casă. Când un utilizator dorește să încarce o pagină web, trebuie să aibă loc o traducere între ceea ce introduce un utilizator în browserul său web (adică adresa unui site precum oncloud.ro) și adresa prietenoasă cu mașina, necesară pentru a localiza pagina web oncloud.ro. Pentru a înțelege procesul din spatele rezoluției DNS, este important să aflați despre diferitele componente hardware între care trebuie să treacă o interogare DNS. Pentru browserul web, căutarea DNS are loc „în culise” și nu necesită nicio interacțiune de pe computerul utilizatorului, în afară de solicitarea inițială. Dar acesta este un alt subiect pe care il vom dezbate într-o altă postare.

Pana la urmatorul articol, va putem spune ca noi oferim hosting, sau gazduire web cum se mai numeste acest serviciu, ce beneficiaza de dns in 5 puncte, aflat pe 2 continente si 5 datacenter diferite. Astfel ca este imposibil ca website ul dvs sa nu fie gasit vreodata.

Mulțumim pentru lectură.